22 Nisan 2012 Pazar

Yi ge dou bu neng shao ( Not One Less )


   

              

                Yi ge dou bu neng shao ( Not One Less )

            
   Not One Less yani orijinal adıyla Yi ge dou bu neng shao Çin'li usta yönetmen Yimou Zhang'ın sosyal konulara değindiği ve kent - taşra ayrımını ( uçurumunu ) gösterdiği bir çok filmden bir tanesi. 1999 yapımı bu film Wei Minzhi adındaki genç bir kızın ( kendisi gerçek bir köy öğretmenidir ) Çin'in taşra bölgelerinden birindeki bir köy okulunun öğretmeninin yerine bir aylık geçici göreve gelmesiyle başlıyor.
   Wei bu yıkık dökük ve içinde farklı yaşlarda çocuğun bulunduğu okulda ( bu durum size yabancı gelmeyecektir ) başlarda disiplini sağlamakta ve bir şeyler öğretmekte çok zorlanır. Yaşının oldukça genç olması ve tecrübesiz oluşu onu bir hayli zor durumda bırakır. Tam okula ve çocuklara ısınmaya başlamışken aralarından birinin ailesi tarafından çalışmak üzere şehre yollandığını öğrenir. Çocuğu geri getirmek üzere diğer öğrencilerle organize olur ve bir çok sıkıntıdan sonra nihayet gitmeyi başarır. Ama asıl sıkıntı burada başlar. Yimou Zhang filmin ana karakterini öyle bir karmaşanın içine yerleştirir ki filmin temposu bir anda yükselmeye başlar. Genç Wei sınırlı sayıda parası ve şaşkın bakışlarıyla ortalıkta dolaşmaktadır. Başvurduğu kurumlardaki bürokorasiyle mücadelesi açlıktan daha zor gelir. İnsanların sorumsuzluğuna ve devlet yapısına yapılan göndermeler eşliğinde sürer mücadele.

             
                
  Film boyunca taşra insanlarının yaşadığı ekonomik zorluklar ve bu durumun çocuklar üzerindeki yansımasının altı çizilir. Zhang Yimou insanları ve tepkilerini o kadar doğal tasvir eder ki bize çok uzak coğrafyalarda yaşayan bu insanlar bize çok tanıdık gelmeye başlar. Yönetmenin bir çok filmindeki sıcaklık ( aile sıcaklığı ) bu filmde en belirgin hatlarıyla sergilenir. Birbirine kenetlenen öğretmen ve öğrencileri arasındaki ilişki insanlık namına yapmamız gerekenlerle ilgili düşündürür bizleri. Yoksulluk yüzünden okulu bırakmak zorunda kalan çocukların insanların yardımıyla eğitimlerine devam edebilecekleri vurgulanır ve bu sosyal mesajın veriliş biçimi içimize işler. Türkiye'deki onca köy okulunu hatırlatan bu filmi görmenizi tavsiye ederim, Yimou Zhang ve öğretmen Wei'nin size söyleyecek bir şeyleri var çünkü...
.

3 yorum:

  1. Yine izleyemediğim filmlerden birini seçmişsin :)Zhang Yimou'nun Wuxia tarzının dışındaki filmlerinden birini görmeyi çok istiyorum. Bulabilirsem bunu izleyeyim ben.

    YanıtlaSil
  2. bulamazsan sana doğum günü hediyesi olarak kargoyla yollayabilirim: ))

    YanıtlaSil
  3. Hahaha :)) çok teşekkür ederim. Bir araştırayım bulamazsam eğer çok makbule geçer :)

    YanıtlaSil